allFair är att vinna varje pris - men inte till varje pris
 
Hem   Konceptet   Föreningen   Nyheter   Etikseminariet   allFair vinnare   Medlemsskap   Press    Insikt  
Partners

allFair-konceptet
Fair play enligt allFair-konceptet innebär att matcher och/eller turneringar bedöms utifrån helheten. D.v.s. idrottsutövare, ledare och tillhörande föräldrar/supporters.

Tanken är att inte lägga allt ansvar på idrottsutövaren utan att denne får dela ansvaret med de vuxna och barn som är supporters/åskådare.

Man ska kunna vinna Fair play-priset genom idrottsutövarens och/eller supporterns agerande under hela vistelsen vid idrottsplatsen. Lite tillspetsat t.o.m. i korvkön.

Detta har konceptet vunnit Svenska Riksidrottsförbundets och Sportjournalistförbundets Fair play-pris på.

Vad är det som lockar oss människor mest egentligen?
Egen framgång, rikedom, berömmelse, bekvämlighet och lättja?
Om man tänker kortsiktigt så är väl många av de här målen det som lockar mest.
Tänker man lite längre så önskar man sig förhoppningsvis ett samhälle där våld inte förekommer och där människor respekterar varandra, gammal som ung. Där människor har roligt tillsammans oavsett språk-, ras-, könstillhörighet och varför inte oavsett klubb- och lagtillhörighet.

Hur kommer det sig egentligen att vi måste bygga höga staket på våra idrottsarenor och att supportrarna ofta talar om hur mycket de "hatar" motståndarna? Hur kommer det sig att vra barn kommer på idén att spotta på marken istället för att ta varandra i hand efter en match? Och, hur har vi det med deras föredömen? Svåra saker, tycker nog både du och jag! Det är ju så komplext så det blir svårt att göra något, säger vi gärna och lutar oss tillbaka i fotöljen.

Forskningen har kommit fram till att föräldrar är de bästa brottsförebyggarna. -Ja, men mina barn är inga förbrytare, blir alltid första reaktionen på det påståendet. Förebyggare! Alla föräldrar har alltså möjligheten att visa vägen för sina barn t.ex. genom att engagera sig i barnens fritid lite grann. Innan det går snett.

Vi kan hjälpa till att skapa förutsättningarna för:

  • att idrott, i första hand ska vara roligt
  • att man kan tävla på allvar utan att det är på liv och död, varken för deltagare eller åskådare.
  • att man kan umgås med andra utövare av idrotten oberoende av lag- eller klubbtillhörighet.
  • att man, innanför reglernas gränser, kan göra tillräckligt för att vinna en tävling.
  • att man kan förlora en tävling med hedern i behåll, även om målet alltid är vinst.
    Det räcker inte att bara säga det här till barnen. Vi måste visa dem hur det förhåller sig. Helt enkelt vara deras förebilder på ett så naturligt sätt som möjligt. Här har vi en möjlighet att påverka i rätt riktning. Inte genom bestraffning utan genom att belöna de som visar på rätt väg genom att agera sunt. allFair kallas konceptet. Sunt förnuft eller bondförnuft kanske andra kallar det. Det blir inte mindre viktigt för det. Ge det en chans och läs vidare.

    - Tomas Henäng, Föreningen allFair