allFair är att vinna varje pris - men inte till varje pris
 
Hem   Konceptet   Föreningen   Nyheter   Etikseminariet   allFair vinnare   Medlemsskap   Press    Insikt  
Partners

Etikseminarium 2004
Föreningen allFair genomförde i veckan sitt andra seminarium på temat etik. Denna gång med gästtalare som Jan Persson - Svenskt Näringsliv, Lars-Erik Sandler - Beteendevetare, Lena Adelsohn Liljeroth - riksdagsman och Nils Grundstedt - Sollentuna Volleyboll.

Konferencier Lars Wahlström beskrev föreningen allFair genom att intervjua två styrelse-medlemmar från föreningen. Föreningen startade med en nioårings undran över föräldrars skyldighet att vara schyssta vid sidan av fotbollsplanen och har nu som mål att sprida aktivt arbete för rent spel inom alla idrotter gällande spelare, ledare så väl som för föräldrar/support.

Jan Persson inledde med att beskriva ett pedagogiskt dilemma: -Det etiska samtalet handlar ofta om vad vi vill och tycker om andra, men lite för sällan om oss själva.
Vidare sade Jan att:
-Företag kan i viss mån ha problem med etiken, men det finns ingen generell förtroendekris inom företagen i Sverige, dock ett betydande antal förtroendeskadliga företeelser. För att upprätthålla etiken inom företagen måste man jobba aktivt med dessa frågor i vardagen.

Lars-Erik Sandler beskrev bl.a. ett dilemma man kan stå inför i privatlivet.
- Är det okey att slänga sig först i snabbköpskön när du står sist i kön vid en kassa som stänger och kassan bredvid öppnar?
Hur vill du själv bli behandlad?
Är en fotbollsspelare ett bra föredöme när han eller hon kan finta bra, är bra på fasta situationer och en hejare på att filma till sej en frispark?
Går spelet ut på att lura domaren eller på att vinna matchen inom reglernas gränser? Lars-Erik menar att vi alltid har ett val, nr tillfället uppstår. Att välja det som är rätt eller det som är fel.

Lena Adelsohn Liljeroth beskrev vikten av att föräldrar verkligen ser sina barn och talar om vart gränserna går. Tyvärr abdikerar många föräldrar när barnen kommer upp i tonåren.

Det koncept som föreningen allFair arbetat fram hjälper till att ge föräldrar ett incitament för att vara med sina barn vid idrotts-evenemangen och att vinna Fair Play-pris genom att vara goda föredömen på idrottsarenan. Genom att vara närvarande vid barnens idrottande och vara goda föredömen bekräftar vi våra barn.

Vi föräldrar är till för två viktiga saker sade Lena Adelsohn Liljeroth i sin slutsummering:
-Ramar och kramar.

Nils Grundstedt från Sollentuna Volleyboll berättade hur man inom Sollentuna Volleybollklubb jobbat med att ta fram en Fair Play-policy. Sollentuna Volleybollklubb innehåller både elit och breddverksamhet. Våldsamma diskussioner i början med uttalanden som:
-Jag kommer aldrig att agera för rent spel om jag därmed inte kan vinna matchen blev så småningom till klubbens nuvarande slogan:
-Sollentuna Volleyboll vill vinna varje pris, men inte till varje pris.

Anna-Karin Sundén avslutade seminariet med att berätta att föreningen allFair tillsammans med Svenska Spel instiftat ett allFair-pris.
Priset syftar till att premiera den person eller de personer, inom idrottens värld, som bidragit till att en förenings eller ett lags spelare, ledare och föräldrar/supporters tillsammans startat ett aktivt arbete med att fungera som positiva förebilder ute på idrottsarenorna.

Prisutdelning blir på Sweden Hockey Games i Globen i februari.
Nominering kan göras direkt på föreningen allFairs hemsida www.allfair.se

Tomas Henäng

 Läs om etikseminariet 2007
 Läs om etikseminariet 2006
 Läs om etikseminariet 2006 på Idrottsforum.org
 Läs om etikseminariet 2005
 Läs om etikseminariet 2005 - Summering
 Läs om etikseminariet 2005 - reflektioner från Mikael Lindfelt
 Läs om etikseminariet 2004
 Läs om etikseminariet 2004 av Tomas Henäng
 Läs om etikseminariet 2004 på Coachen.se